Galéria

Október

Sipos Adrienn kiállítása

Sipos Adrienn Katalin alkotásaiból nyílt kiállítás október 23-án a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója nyitotta meg.

Gellér Blanka csipke kiállítása

Az izsáki Gellér Blanka alkotásaiból nyílt kiállítás október 7-én a József Attila Közösségi Házban. A tizenkilenc éves alkotó első kiállítását Cserjés Sándorné nyitotta meg, a jelenlévőket Kiss József plébános köszöntötte. A megnyitón Kémenes Nóra Anikó és Gellér Alíz zenés műsorát hallgathatták meg a vendégek. Az érdeklődők, az alkotó jóvoltából megismerkedhettek a csipkekészítés folyamatával is egy bemutató keretében.

Benedek Elek mesemondó verseny

Benedek Elek születésnapja és a Magyar Népmese Napja alkalmából rendezett mesemondó versenyt október 3-án a József Attila Közösségi Ház a Nőszirmok Klubbal karöltve. A nevezők a legszebb magyar mesékből válogattak.

Szeptember

Mesenap

A rendezvény kiállítással indult, ahol az 1960-1990-es évek játékaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A szegedi Grimm Busz színház társulata a Herkules című mesejátékot adta elő. A rendezvény második felében ugrálóvár, arcfestés várta a résztvevőket. A városi könyvtár jóvoltából a gyermekek belelapozgathattak Benedek Elek és más magyar írók mesekönyveibe, valamint kifestőt is kaptak.

H.A.B együttes koncertje

Nagysikerű koncertet adott szeptember 16-án a  három éve alakult budapesti H.A.B. acappela kórus. Az együttes a szabadszállási Szalontai Bálint, a kórus tagjának kezdeményezésére tartotta őszi felkészülését városunkban, illetve lépett a közönség elé a József Attila Közösségi Ház színpadán.

A hímzés öröme

E címmel nyílt kiállítás szeptember 13-án a József Attila Közösségi Házban a helyi Alapszolgáltatási Központ ellátottjainak és dolgozóinak munkáiból. A tárlatot Szabó Zsolt, az intézmény igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

Augusztus

Családi játszóház

Pet palackból készítettek madárházat a nyári szünet utolsó játszóházában résztvevők, augusztus 29-én a József Attila Közösségi Házban.

Roma tehetségkutató verseny

Roma tehetségkutató versenyt hirdetett augusztus 26-ra a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A megmérettetésre Dabasról, Nagykőrösről és Szabadszállásról érkeztek a nevezők. A rendezvény vendége volt az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes.

Családi játszóház

Nagyon jó hangulatban telt a közösségi ház augusztus 26-ai családi játszóháza. A foglalkozáson a gyermekek a szülők, sőt a nagyszülők is dínókat készítettek. A program résztvevői azonos anyagokat és eszközöket kaptak, melyekből szabadon választhattak a saját egyéniségüknek és kreativitásuknak megfelelően. A gyermekek, az anyukák keze alól nagyon ötletes és egyedi alkotások kerültek ki. A foglalkozást Bognár Renáta vezette.

Szent István napi ünnepség

Dr. Báldy Zoltán polgármesteri köszöntője után a Kiskun Népdalkör, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes lépett színpadra, Szuhanics Albert: Államiságunk ünnepe című versét Szabó Zsolt szavalta el. Az új kenyeret Máté Sándor református lelkész áldotta meg, Kiss József plébános szentelte meg. A rendezvény zárásaként az új kenyeret dr. Báldy Zoltán polgármester, Boczka János alpolgármester, Szőke Péter és dr. Réthy Aladár önkormányzati képviselő szelte fel.

Benics Ildikó kiállítása

A szabadszállási Benics Ildikó grafikáiból nyílt kiállítás augusztus 20-án, a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot dr. Báldy Zoltán Szabadszállás Város polgármestere nyitotta meg. Közreműködött Polgár László.

Polipok és kutyák fonalból

Nagyon kevés az olyan háztartás, ahol ne lenne a szekrény mélyén néhány guriga maradék fonal. Mivel felhasználásuk nem kis fejtörést okoz, előbb utóbb kiselejtezése kerülnek. Nem törvényszerű azonban, hogy a szép és színes fonalak hulladékként végezzék. Felhasználásukhoz nyújtott segítséget a József Attila Közösségi Ház augusztus 15-ei családi játszóháza. A részvevők megtanulták, hogyan készítsenek polipot, pulikutyát a színes szálakból. A felhasználási lehetőségek sokféleségét bizonyította az is, hogy a foglalkozás kreatívabb részvevői magyaros bajuszt kreáltak maguknak.

Szünidei játszóház

Majdnem minden gyermek imád az ecsettel és a ceruzával pepecselni. Hogy az alkotás ne váljon unalmassá, egyre több új módszert lehet velük megtanítani, amelyek segítségével különleges festményeket készíthetnek. Egy ilyen módszert, a kézzel-lábbal festést, sajátíthattak el augusztus 8-án Bognár Renáta segítségével a József Attila Közösségi Ház családi játszóházának résztvevői. A rendezvény végén repülőt, csacsifejet, hajót hajtogathattak, illetve figurákat, terítőket vághattak ki a gyermekek papírból Gulyás Sándor irányítása mellett.

Július

Nyári játszóház

Tizenkét sárkány emelkedett a magasba július 18-án a József Attila Közösségi Ház előtti téren. A papírból készült repülő szerkezeteket a gyermekek készítették saját kezűleg, nádszálakból, zsír- és krepp papírból, néhány méter spárga, vízfesték és ragasztó felhasználásával.

Családi játszóház

Álomfogókat készítettek a részvevők július 15-én a közösségi ház játszóházában. A programra sok szülő, nagyszülő, nagyobb testvér is elkísérte a gyermekeket, ahol együtt alkothattak.

Nyári játszóház a közösségi házban

A dekupázs, avagy a szalvétatechnika rejtelmeibe avatta be július 11-én a gyerekeket és a szülőket Bognár Renáta a közösségi ház nyári kézműves foglalkozásának keretében.

Összművészeti kiállítás

Szabadszállási és a városhoz kötődő alkotó munkáiból nyílt kiállítás július 7-én a városi napok keretében a József Attila Közösségi Házban.

XIII. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó

Június

Ezüst Kopogók évzáró műsora

Évzáróját tartotta június 30-án az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, melynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet. A műsorban valamennyi csoport színpadra lépett. A színvonalas gála után táncház várta az est résztvevőit.

 

Aerobik csoport évzáró műsora

Évzáró gálaműsorukat tartották június 24-én a Petőfi Sándor Általános Iskola aerobikosai a József Attila Közösségi Házban. Tege Réka tanítványai az elmúlt esztendőben elsajátított koreográfiákat mutatták be a nagyszámú és lelkes közönség előtt.

Múzeumok éjszakája

Tartalmas és színvonalas programokkal készültek a múzeumok éjszakájára idén is a József Attila Közösségi Ház dolgozói. A rendezvénynek ezúttal a tájház családias hangulatot idéző udvara adott helyet június 24-én. Az est folyamán három helyi együttes adott koncertet.

Júniusi játszóház

Lufit hajtogattak és zöldség nyomdával készítettek képeket június 17-én a játszóházba látogató gyermekek és felnőttek Bognár Renáta vezetésével.

Ki mit tud? 2017

Immáron második alkalommal rendeztek KI Mit Tud? –ot a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai számára. Az idei megmérettetést június 13-án tartották meg a József Attila Közösségi Házban.

A fájós fogú oroszlán

Ezzel a címmel tartott előadást június 12-én a kisiskolások számára a Kapocs Irodalmi Színpad társulata a József Attila Közösségi Házban.
A darab szereplői voltak: Bajuszné Karakas Tünde, Bajusz Gábor, Strohbach Miklós, Szegfű Ildikó, Sallai Szilvia, Ordasi András, Pócs Balázs, Hajdú István. Rendező: Kishalmi Istvánné.

Makettkiállítás

Első alkalommal hirdetett háziversenyt a tavaly alakult Szabadszállási Ifjúsági Makettszakkör. Az eredményhirdetést június 12-én délelőtt tartották meg a József Attila Közösségi Házban. A közönség a háziversenyen készült munkák mellett megismerkedhet Dorogi Kálmán repülőgép makettjeivel is. A kiállítás június 30-ig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében.

Lajtorja csoportok búcsúelőadása

Búcsúelőadásukat tartották június 10-én a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola  és Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működő Lajtorja csoportok a József Attila Közösségi Házban.

Művészeti tagozatos diákok évzáró műsora

Évzáró gálájukat tartották június 6-án a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola művészeti tagozatosai. A rendezvény első felében a kis képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a József Attila Közösségi Házban, majd a színpadon a néptáncosok és a meghívott vendégcsoportok produkciói ejtették ámultba a közönséget.

Május

Gyermeknap

Idén is sikeresnek bizonyult a Nőszirmok Klub hagyományos gyermeknapja, melynek ezúttal a Dörmögő-ház adott otthont május 28-án. A gyermekeket sokféle ügyességi és szórakoztató játék várta.

Táska kiállítás

Az ország legfiatalabb és talán egyetlen táskagyűjtője, a tizenöt esztendős jászszentlászlói Szeri Klaudia mutatkozott be május 27-én a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A közönség mintegy másfél száz régi és modern, közöttük több különleges darabot csodálhatott meg. A tárlat június 12-ig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében.

Májusi játszóház

Nagy érdeklődés kísérte a József Attila Közösségi Ház május 27-ei játszóházát. A gyermekeket ezúttal a kavicsfestés rejtelmeibe avatta be Bognár Renáta. A foglalkozás résztvevői a „míves” alkotásaikat haza is vihették.

Anyák napi ünnepség

Ivanics László Iván tánctanár növendékei modern táncokat adta elő anyák napi műsoruk keretében május 26-án a József Attila Közösségi Házban.

Anyák napjára

Idén is színvonalas műsorral köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat a Nőszirmok Klub tagjai. Az előadást május 6-án tartották meg a József Attila Közösségi Házban.

Kun Nap

Kunokról kunoknak címmel nyílt kiállítás a kun nap alkalmából május 5-én a József Attila Közösségi Házban. A rendezvényt dr. Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg, a tárlatot Bányai János, a Települési Értéktár Bizottság elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe.

Sportnap

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az idei május 1-jei sportnap, melynek a városi sportpálya adott helyet. A labdarúgó kupára tizenkét csapat nevezett, a 11-es rúgó vetélkedőn több mint ötvenen vettek rész, de a futáson is szép számmal indultak a gyermekek és felnőttek. A rendezvényt judo, aerobic, tűzoltó- és labdazsonglőr bemutató színesítette.

Április

Anyák napi játszóház

Szeretet lekvárt és papír virágot készíthettek mindazok, akik ellátogattak április 29-én a József Attila Közösségi Ház anyák napi játszóházába. A foglalkozást Bognár Renáta vezette.

Áprilisi mesedélután

A soron következő foglalkozáson „A szeszélyes macska” történetét ismerhették meg a gyermekek Bognár Renáta jóvoltából. Az interaktív foglalkozáson a részvevők nem csak meghallgathatták a mesét, hanem lerajzolhatták a történet helyszínét és szereplőit, majd origami cicákat hajtogattak és színeztek.

Gyufamakett kiállítás

Szabó József gyufamakettjeiből nyílt kiállítás 2017. április 24-én a József Attila Közösségi Házban.

Zöld Halas

Ezzel a címmel nyílt fotókiállítás április 21-én Pásztor Gergely és Monda Margit munkáiból a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Kapus Krisztián, a kiskunhalasi SZAKI – Vasutas Művelődési Ház igazgatója nyitotta meg.

Föld Napja

Szabadszállás környékének élővilága címmel tartott előadást a föld napja alkalmából április 21-én Puskás Zsigmond, ökológus, természetvédelmi, élővilág-védelmi, és tájvédelmi szakértő a József Attila Közösségi Házban.

Roma Kultúra Napja

Április első hétvégéjén ünneplik meg a roma kultúra napját. Ez alkalomból szervezett programot a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat április 8-ára, melynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet.

Városi szavalóverseny

Közel félszáz diák és felnőtt nevezett be az idei esztendőben az ÁMK József Attila Közösségi Ház hagyományos költészet napi szavalóversenyére. A rendezvényen, melyet április 4-én tartottak meg, a versenyzők öt korcsoportban adtak számot felkészültségükről és tudásukról.

Március

Gobelin kiállítás

Koch Imréné munkáiból nyílt kiállítás március 31-én a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Horváthné Fülöp Katalin ajánlotta a közönség figyelmébe. Közreműködött a Kiskun Népdalkör.

Mesedélután

Húsvéti mesével várta a gyermekeket március 31-én Bognár Renáta a közösségi házban. A mesedélután résztvevői a szellemi táplálék mellett  nyuszi „jelmezeket” is kaptak, hogy még jobban azonosulni tudjanak a szereplőkkel.

Márciusi játszóház

A gyermekek ezúttal búzafejeket, búzahernyókat, és óriástojásokat készítettek. A foglalkozást Bognár Renáta vezette. A következő alkalomra április 29-én kerül sor, mikor is az édesanyáknak és a nagymamáknak készíthetnek ajándékokat az ügyes kezek.

Jótékonysági est

Jótékonysági estet tartott március 18-án a Szabadszállásért Egyesület az Ezüst Kopogók Néptánc Együttessel karöltve, melynek bevételét új fellépő ruhák beszerzésére, a versenyek költségeire, táborokra kívánják fordítani. A rendezvényt Hofmaiszter Anikót, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője nyitotta meg. Az est folyamán az együttes valamennyi csoportja színpadra lépett.

Mit csinál a régész?

Ezzel a címmel tartott március 17-én előadást Keszi Tamás régész-muzeológus, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum munkatársa a József Attila Közösségi Házban.

1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára emlékezett március 14-én Szabadszállás városa.

Régészeti kiállítás

A dunaújvárosi járásban feltárt régészeti leleteket bemutató fotókiállítás nyílt március 9-én a József Attila Közösségi Házban. A tárlat látogatói újkőkori, bronzkori, ókori, középkori, római, germán, kelta, avar, török használati és dísztárgyak, szobrok, ékszerek, sírok, fegyverek képeit tekinthetik meg.

Nőnapi ünnepség

Színvonalas rendezvénnyel várta a szabadszállási hölgyeket március 8-án a Honvéd Nyugdíjas Klub és a József Attila Közösségi Ház. A rendezvény vendégeit
dr. Báldy Zoltán polgármester köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes.
A nőnapi műsorban közreműködtek: Szabó Zsolt, Somogyi Barnabás, Polgár László, valamint a Tóth Erzsébet Óvoda Maci csoportjából Pálfi István, Pandúr Ádám, Szabó Maja, Kárász Vanda és Horváth Péter.
A nőnapi rendezvényen résztvevő hölgyeknek virággal kedveskedtek a szervezők.

Február

Ne váljon csalók áldozatává!

E címmel tartott bűnmegelőzési előadást február 22-én Pataki Zsolt rendőr őrnagy, a Szabadszállási Rendőrőrs parancsnoka a József Attila Közösségi Házban. A rendezvényen egyebek mellett a trükkös faárusokról, a szén-monoxidérzékelő árusokról, a telefonos csalókról esett szó.

Februári játszóház

A farsang jegyében tartottak játszóházat február 18-án a József Attila Közösségi Házban. A rendezvény keretében a gyermekek álarcokat, kalapokat készíthettek. A foglalkozást Bognár Renáta vezette.

Talentum Alapítvány jótékonysági estje

2017. január

Januári játszóház

Az év első játszóházában Bognár Renáta irányításával szélcsengőt készítettek az érdeklődő gyermekek.

II. Szabadszállási Néptánc Találkozó

Öt település – Kecskemét, Fülöpszállás, Szalkszentmárton, Kunszentmiklós, Szabadszállás – kilenc tánccsoportja vett részt január 21-én a II. Szabadszállási Néptánc Találkozón.

Magyar Kultúra Napja

Bognár Renáta festményeiből nyílt kiállítás január 20-án a József Attila Közösségi Házban. Köszöntőt mondott dr. Báldy Zoltán polgármester, a tárlatot dr. Csányi Jánosné Bán Katalin nyitotta meg. A rendezvényen fellépett a Szász Károly Református Kórus, szólót énekelt Polgár László és Bajusz Petra, verset mondott Török László.

Aerobik gála

Féléves vizsgaelőadását tartotta a Petőfi Sándor Általános Iskola aerobik tagozata a József Attila Közösségi Házban január 14-én.

250. Hazajáró közönségtalálkozó

A Honvéd Nyugdíjas Klub és a József Attila Közösségi Ház és Könyvtár szervezésében január 13-án pénteken nagy érdeklődés mellett zajlott le immáron a 250. Hazajáró közönségtalálkozó.

74 éve történt

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek január 12-én Szabadszálláson a II. világháborús emlékműnél. A történelmi eseményre és a csatában elesett hősökre Farkas Zoltán ny. mérnök alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke emlékezett. Verset mondott Zrínyi Anna és Darabos Doroti, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai. A rendezvény koszorúzással és mécses gyújtással zárult.

December

Petőfi 194

Petőfi Sándor születésének 194. évfordulója alkalmából tartott programot december 31-én Szabadszállás Város Önkormányzata és a Szabadszállási ÁMK.

Nőszirmok klub adventi műsora

Hagyományos adventi műsorát tartotta december 17-én a szabadszállási Nőszirmok Klub.

Harckocsik és Szabadszállás

A harckocsik harctéri megjelenésének centenáriuma tiszteletére szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásához kapcsolódva tartottak előadást, illetve nyílt kiállítás december 16-án a József Attila Közösségi Házban a Honvéd Nyugdíjas Klub szervezésében.

Mézeskalács kiállítás

Mézeskalácsból készített házak, templom díszíti idén is a József Attila Közösségi Ház galériáját. A kiállítást december 10-én Kiss József plébános nyitotta meg. A helyi katolikus egyházközösség tagjai által készített édességeket immáron második alkalommal mutatták be a közösségi házban.

Karácsonyi játszóház

Advent harmadik hétvégéjén sem maradtak munka nélkül a szabadszállási gyermekek. A közösségi házban megtartott játszóházban hógömbök készültek. A foglalkozást Bognár Renáta vezette.

Mikulás nap

Több százan várták izgatottan a Mikulást december 3-án a József Attila Közösségi Ház udvarán. A csomagokba az önkormányzat és egy helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően édesség és gyümölcs került. A rendezvényt a az X-Bár Együttes műsora színesítette.

Mézes nap

Kilencedik alkalommal rendezte meg hagyományos mézes napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezet szabadszállási csoportja. Az idei rendezvényt, melyet december 3-án tartottak meg a József Attila Közösségi Házban, méz, mézeskalács, mézzel készült sütemények versenye, mézkóstoló, valamint szakmai előadás, kiállítás és termékbemutató színesítette.

November

Tóth Sándor emléknap

Városunk díszpolgárára, Tóth Sándor helytörténészre emlékezett november 20-án Szabadszállás városa.

XVII. Dr. Kálmán Lajos Népzenei Találkozó

Az idei rendezvényre november 12-én került sor, melyen öt település – Szabadszállás, Bugac, Kissolt, Tatárszentgyörgy, Soltvadkert – képviseltette magát

Novemberi játszóház

Már a karácsonyi készülődés jegyében tartottuk novemberi játszóházunkat. Bognár Renáta vezetésével adventi naptárt készíthettek az érdeklődő gyermekek.

Nagy Makett Kiállítás 2016

Dorogi Kálmán makettjeiből nyílt kiállítás november 7-én a József Attila Közösségi Házban. Az érdeklődők mintegy hat esztendő munkáját tekinthették meg. A kiállításon láthatóak a közelmúltban indult Szabadszállási Makett Szakkör tagjai által készített alkotások is.

Október

Őszi szín kavalkád

Ezzel a címmel nyílt kiállítás október 26-án az Alapszolgáltató Központ gondozottjainak és dolgozóinak alkotásaiból a József Attila Közösségi Házban. A megjelenteket dr. Báldy Zoltán polgármester köszöntötte, a tárlatot Szabó Zsolt intézményvezető nyitotta meg.

Őszi Játszóház

Első őszi játszóházunkban Bognár Renáta közreműködésével kukoricacsuhéból készíthettek a gyerekek bábukat. Az elkészült alkotásokat mindenki nagy örömmel vitte haza. Novemberben is várjuk az érdeklődő gyermekeket érdekes és izgalmas feladatokkal.

Helyi Értéktár bemutatkozása

Az Országos Könyvtári Napok keretében október 6-án a Települési Értéktár Bizottság munkájával ismerkedhettek meg az általános iskola diákjai.

Mesenap

Október első napján mesenap volt a József Attila Közösségi Házban. A Grimm-Busz színház a Hetet egy csapásra című mesejátékot mutatta be a gyerekeknek. Az előadás után az X-Bár együttes szórakoztatta a kicsiket, akik frissen készült óriáspalacsintát is fogyaszthattak. A programot arcfestés, ugrálóvár és lufihajtogatás szinesítette.

Szeptember

Mesemondó verseny

Benedek Elek születésnapja alkalmából rendezett mesemondó versenyt a Nőszirmok Klub a József Attila Közösségi Házzal karöltve.

A magyar harckocsi

A Honvéd Nyugdíjas Klub a harckocsik harctéri megjelenésének centenáriuma alkalmából szeptember 30-án előadással egybekötött kiállítást tartott a József Attila Közösségi Házban.

Szent-Mihály Nap

Idén sem maradt el a mára már hagyományos Szent Mihály napi program Szabadszálláson. A vásártéren megtartott rendezvényre több mint ezer ember volt kíváncsi.

40 éves a Kiskun Népdalkör

Megalakulásának negyvenedik évfordulóját ünnepli idén a szabadszállási Kiskun Népdalkör. A jubileumi rendezvényre szeptember 17-én került sor a József Attila Közösségi Házban.

Augusztus

Szent István napi ünnepség

Az ünnepi köszöntő után az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, majd a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar lépett színpadra.

Szabadszállás anno

E címmel nyílt kiállítás augusztus 20-án a József Attila Közösségi Házban. A képek város egy évszázados múltjába engednek betekintést. A tárlatot Bányai János önkormányzati képviselő, a Települési Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg. Közreműködött Máté Dániel gitáron.

Július

Textillanások

3D Textillanások, kalandozások a színek és formák világában címmel nyílt kiállítás július 8-án Csomák Lászlóné alkotásaiból a József Attila Közösségi Házban.

A tárlatot Kis-Tóth Ferenc Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára nyitotta meg. A kiállítás megnyitón közreműködött Török László „Dafti” Csokonai díjas drámapedagógus és fia Török Soma.

XII. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó

Idén is nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, melynek aktualitást adott a harckocsik harctéri megjelenésének 100. évfordulója. A megnyitót követően Végh Ferenc ny. vezérezredes szabadszállási harckocsidandár történetét feldolgozó könyvének bemutatójára került sor.

Június

Múzeumok éjszakája 2016

Idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos program sorozathoz a József Attila Közösségi Ház és a Honvéd Nyugdíjas Klub. A rendezvényt június 25-én tartották meg.
Az érdeklődők egy veterán Csepel teherautón utazhattak a Helytörténeti Gyűjtemény és a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjtemény között.

Ezüst Kopogók évzáró 2016

A műsorban a házigazdák csoportjai mellett felléptek a Szalki Komámasszonyok és a Nőszirmok Klub tagjai is. A táncházban a talpalávalót a Zacc Együttes húzta.

Összművészeti évzáró a közösségi házban

Évzáró gálájukat tartották június 15-én a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola művészeti tagozatosai. A rendezvény első felében a kis képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a József Attila Közösségi Házban, majd a színpadon a néptáncosok és a zenei tagozat billentyűsei adtak számot tudásukról.

Ki-mit tud

A helyi általános iskola diákjai adtak számot tudásukról június 15-én megrendezett „Ki mit tud?” keretében. A megmérettetésnek a József Attila Közösségi Ház adott helyet.

Gyermeknapi előadás

Gyermeknapi előadást tartott ma június 13-án az óvodások és a kisiskolások számára a Szabadszállási Amatőr Irodalmi Színpad társulata a József Attila Közösségi Házban.

Aerobik évzáró2016

Évzáró gáláműsorukat tartották június 11-én a Petőfi Sándor Általános Iskola aerobikosai a József Attila Közösségi Házban. Janovics Zsuzsanna tanárnő tanítványai az elmúlt esztendőben elsajátított koerográfiákat mutatták be a nagyszámú és lelkes közönség előtt.

Légy Ot(t)hello

Immáron második alkalommal látogatott el városunkba a soltszentimeri Csonka Színkör. A társulat június 3-én a „Légy Ot(t)hello!” című bohózatot mutatta be.

Baba kiállítás

Babákból és plüssmacikból nyílt kiállítás június 1-jén a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója nyitotta meg.

Május

Gyermeknap a vásártéren

A kicsiket és nagyobbacskákat különféle ügyességi játékok, vetélkedők, arcfestés és légvár várja. A vállalkozó kedvűek lovas kocsin és pónifogaton járhatják be a várost.

Lajtorja évzáró 2016

Évzáró előadásukat tartották május 28-án a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működő Lajtorja csoportok a József Attila Közösségi Házban.

Tavaszi zenés est

Ismét színvonalas programmal várta a szabadszállásiakat a József Attila Közösségi Ház. A tavaszi zenés esten, május 21-én, a közel két évtizedes múltra visszatekintő Szász Károly Református Kórus, Papp- Csővári Dóra és Gémes Adrienne művésztanárok, valamint az X-Bár Együttes lépett színpadra.

Origami kiállítás

Kerti Zsolt háromdimenziós origami kiállítása nyílt meg május 13-án a József Attila Közösségi Házban.

Anyák napja a Nőszirmokkal

Idén is színvonalas műsorral köszöntötték az édesanyákat a Nőszirmok Klub tagjai. Az előadásra május 7-én került sor, melynek a József Attila Közösségi Ház adott otthont.

A közönség a program keretében a magyar irodalom legszebb műveiből hallhatott színvonalas válogatást. A rendezvény végén a Nőszirmok Klub tagjai apró ajándékokkal lepték meg a rendezvényre ellátogató anyukákat, nagymamákat, dédnagymamákat.

Kun Nap

Szabadszállás legjelentősebb helytörténésze, Tóth Sándor életművét reprezentáló anyagokból nyílt kiállítás május 6-án, a kun napon a helytörténeti gyűjtemény előterében a József Attila Közösségi Ház szervezésében. A rendezvényt dr. Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg. Tóth Sándor munkásságát Molnár Péterné Kálmán Aranka nyugalmazott tanár, helytörténész, a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének kitüntetettje méltatta.

Városi sportnap

A hagyományoknak megfelelően idén is a sport jegyében telt el a május 1-je Szabadszálláson. A futóverseny keretében hét kategóriában mérhették össze tudásukat a település gyermekei és felnőttjei. Akik viszont nem éreztek kedvet az erőpróbához, látványos bemutatókkal- aerobik, judo, foci, freestyle, favágó – múlathatták az időt. A szervezők értékes tombolákat sorsoltak ki a sportnapon, melynek bevételét a Szabadszállási Sport Egyesület Utánpótlás Szakosztálya kapta.

Színházi előadás

Az orgoványi kulturális egyesület társulata az „Asszonyok dicsérete: Zsuzsa” című zenés darabot mutatta be, április 23-án a József Attila Közösségi Házban.

Föld Napja

Dr. Pigniczki Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető április 22-én Szabadszállás környezetének élővilágáról tartott előadást, kiemelt figyelmet fordítva a madarakra. A föld napi program keretében vetítették le Mosonyi Szabolcs „Vad Kunság – A Puszta rejtett élete” című ismertterjesztő filmjét is, ami nagy sikert aratott az iskolások körében. A galériában a "Varázslatos Magyarország" fotópályázat legszínvonalasabb alkotásiból nyílt kiállítás.

Városi szavalóverseny

Ötven diák és felnőtt nevezett be az idei esztendőben az ÁMK József Attila Közösségi Ház és a Nőszirmok klub hagyományos költészet napi szavalóversenyére. A produkciókat háromtagú zsűri – Baracsi Péterné, Pintérné Kiss Zsuzsanna, Nagy Nándorné Szabó Györgyi – értékelte. A díjazottak könyvjutalomban részesültek. A szavalóversenyt az X-Bár Együttes produkciója tette teljessé. A zenekar megzenésített József Attila és Petőfi Sándor verseket adott elő.

Költészet Napja

Tizenkilenc, diákokból, tanárokból álló csapat barangolta be április 11-én Szabadszállás nevezetességeit a költészet napja alkalmából. A helyi Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében lezajlott idei „Literatúra” Vörösmarty Mihály Szózatához kacsolódott.

Április

Roma Kultúra Napja

Minden évben április első hétvégéjén ünneplik meg a roma kultúra napját. Ez alkalomból szervezett programot a Szabadszállási Roma Nemzetiségi Önkormányzat április 9-én, melynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet.

Húsvéti játszóház

Húsvét közeledtével március 26-án tojást festettek és mézeskalácsot díszítettek az érdeklődő gyermekek Baracsi Kati nénivel.

Tíz éves a Nőszirmok Klub

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli az idén a szabadszállási Nőszirmok Klub.  A klub tagjai „időutazás” keretében idézték fel a tartalmas éveket a március 19-én megtartott jubileumi rendezvényen a József Attila Közösségi Házban.

Március

Nőnap

Színvonalas rendezvénnyel várta a szabadszállási hölgyeket március 4-én a Helyőrségi Nyugdíjas Klub és a József Attila Közösségi Ház. A nőnapi programot Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes nyitotta meg.


Mi a nő nekünk? Az egész világ maga, a szüntelen változás. Az anya, akinek testén át e világra lépünk. Semmihez nem fogható, és semmivel sem pótolható – tette fel az örök érvényű kérdést ünnepi köszöntőjében Farkas Zoltán. Sok férfi nyilatkozott már úgy, hogy nővel élni néha gyönyörű érzés, olykor teher, néha felemelő, máskor nyűg, de mégis bizonyos: Nélkülük élni nem lehet! – tette hozzá a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke.
A nőnapi műsorban közreműködtek: Hajdú István, Jakab Sándor, Somogyi Károly, Szabó Zsolt és Korcz Gábor.
A nőnapi rendezvényen résztvevő hölgyeknek virággal kedveskedtek a szervezők.

Kultúrházak éjjel-nappal

Második alkalommal csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozathoz a Szabadszállási József Attila Közösségi Ház. A szervezők a programokat az idén is úgy válogatták össze, hogy minden korosztály megtalálja közöttük a kedvére valót.

Csillag Varrókör kiállítása

A Szabadszállási Református Egyházközség Csillag Varróköre mutatkozott be február 6-án a József Attila Közösségi Házban. A kézimunka kiállítást Janovicsné Paál Ilona, a varrókör vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. A megnyitót Máté Dániel gitárjátéka tette teljessé.

Február

40 éves a Honvéd Nyugdíjas Klub

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli az idén a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub. Ez alkalomból tartottak ünnepséget február 5-én a József Attila Közösségi Házban.

I. Szabadszállási Néptánc Találkozó

Négy település – Szalkszentmárton, Izsák, Kunszentmiklós, Szabadszállás – táncosai vettek részt január 23-án az I. Szabadszállási Néptánc Találkozón. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott hagyományteremtő programot dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere és Kakuk Pál, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja, a ráckevei KÉVE Néptáncegyüttes vezetője nyitotta meg. A rendezvényt, amelynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet, a Zacc Együttes koncertje zárta.

Magyar Kultúra Napja

Kiss Klára szabadszállási alkotó munkáiból nyílt kiállítás a magyar kultúra napi program keretében a József Attila Közösségi Ház galériájában. A képeket dr. Báldy Zoltán polgármester ajánlotta a közönség figyelmébe. A megnyitón közreműködött a szabadszállási Kiskun Népdalkör.

Aerobik bemutató

Az aerobik csoport félévi vizsgaelőadását tartotta a József Attila Közösségi Házban. A tagok nagy érdeklődés mellett adtak számot tudásukról.Az aerobik csoport félévi vizsgaelőadását tartotta a József Attila Közösségi Házban. A tagok nagy érdeklődés mellett adtak számot tudásukról.

Farsangi Játszóház

Baracsi Péterné Kati néni január 16-án megtartott játszóháza a farsang jegyében zajlott. A foglalkozás résztvevői dekorációkat és álarcokat készítettek. Az ügyes kezek közül számtalan remekmű került ki.

2016. január

A doni katasztrófa áldozataira emlékeztek január 12-én Szabadszálláson. A program emlékkiállítással kezdődött a József Attila Közösségi Házban, majd a II. világháborús emlékműnél folytatódott. A történelmi eseményre és a csatában elesett hősökre Farkas Zoltán ny. mérnök alezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnöke emlékezett. Kegyeleti emlékezést tartott Máté Sándor alezredes, református tábori lelkész. A megemlékezésen közreműködött Nagy Máté és Gyenes Anikó a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 8. osztályos diákja. A rendezvény koszorúzással és mécses gyújtással zárult.

December

Petőfi 193

Petőfi Sándor születésének 193. évfordulója alkalmából tartott programot december 31-én Szabadszállás Város Önkormányzata és a Szabadszállási ÁMK. A rendezvény nyitányaként az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet virágait a költő városi könyvtár előtt álló szobránál. A program az intézményben dr. Báldy Zoltán polgármester köszöntőjével folytatódott. Máté Dániel tolmácsolásában Petőfi Sándor megzenésített vereseiből hallhattak válogatást az ünnepség résztvevői. A program pezsgős koccintással zárult.

Nőszirmok adventi műsora

Hagyományos adventi műsorát tartotta december 19-én a szabadszállási Nőszirmok Klub. A rendezvénynek a József Attila Közösségi Ház adott helyet.

A zenés, verses műsorban egyebek között Fésűs Éva, Petőfi Sándor, Túrmezei Erzsébet. Kun Magdolna, Mentovics Éva, Pósa, Lajos, Palácsik László, Sík Sándor műveiből válogattak a Nőszirmok Klub tagjai. Az előadást idén „ A suszter manói” című mesejáték színesítette. Az adventi műsort a közönség vastapssal jutalmazta.

Kézműves játszóház

Baracsi Péterné Kati néni az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény elkészítésének rejtelmeibe avatta be a gyermekeket. A foglalkozás résztvevői saját kezükkel nyújtották ki a tésztát, szaggatták ki a formák segítségével a különféle alakú süteményeket. Az apró kezek nagy gonddal díszítették ki, majd sütötték ki helyszínen az édes remekeket. Az elkészült süteményeket mindenki hazavihette.

Mézeskalács kiállítás

Mézeskalácsból készített házakkal, kunyhókkal, életképekkel, tájakkal és egy hatalmas templommal ejtették ámultba advent alkalmából a szabadszállásiakat a helyi katolikus egyházközség tagjai. A kiállítást december 12-én Kiss József plébános nyitotta meg.

Mézes nap

Nyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományos mézes napját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezet szabadszállási csoportja. Az idei rendezvényt, melyet december 5-én tartottak meg a József Attila Közösségi Házban, méz, mézeskalács, mézzel készült sütemények versenye, mézkóstoló, valamint szakmai előadás, kiállítás és termékbemutató színesítette.
A rendezvény keretében adták át azt a százötvenezer forint értékű mézet, melyet a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttat el az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Észak Bács-Kiskun Megyei Szervezete.

Németh Ferenc kiállítása

Az Izsákon élő és alkotó Németh Ferenc festőművész, munkáiból december 4-én nyílt kiállítás a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója nyitotta meg. A rendezvényen közreműködtek a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar tagjai.

November

Légyott a szállodában

Kétfelvonásos komédiát láthattak a soltszentimrei Csonka Színkör tolmácsolásában az érdeklődők november 28-án a szabadszállási József Attila Közösségi Házban. A darab osztatlan sikert aratott a nézők körében.

Idei előadásuk alapja „A miniszter félrelép” című darab színpadi változata. Ezt gyúrták át kicsit saját szájízükre.

Novemberi játszóház

A közelgő ünnepek jegyében tartottak kézműves játszóházat november 21-én a József Attila Közösségi Házban. A gyermekek Baracsi Péterné Kati néni irányítása mellett a mécses tartó készítés, valamint az ablakdísz készítés rejtelmeibe pillanthattak be, számot adva ügyességükről és kreativitásukról.

Ő: a Petőfi-kutató

Tóth Sándorra, az országosan ismert és elismert helytörténészre, Petőfi kutatóra emlékeztek november 15-én Szabadszálláson. A program nyitányaként a kiváló közéleti személyiség munkásságát bemutató kiállítás nyílt a József Attila Közösségi Házban.
A rendezvény a helyi amatőr irodalmi színpad „Ő: a Petőfi-kutató” című előadásával folytatódott, melyben közreműködtek Hofmaiszter Anikó és Kovács János táncosok.
Az emléknap néma főhajtással és mécses gyújtással zárult Tóth Sándor sírjánál.

Katonaözvegyek találkozója

Az idősek napja alkalmából tartott programot a katonaözvegyek és az özvegy katonák tiszteletére 2015. november 13-án a Honvéd Nyugdíjas Klub a József Attila Közösségi Házban. A rendezvényt Farkas Zoltán nyugállományú mérnők alezredes, a klub elnöke nyitotta meg.
A programot az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola Aerobik Csoportja, a Nőszirmok Klub, valamint Tóth László műsora, majd az azt követő baráti beszélgetés tette teljessé.

XVI. Dr. Kálmán Lajos Népzenei Találkozó

Immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Dr. Kálmán Lajos Népzenei Találkozót Szabadszálláson. Az idei rendezvényre november 7-én került sor, melyen hét település – Szabadszállás, Ballószög, Kunpeszér, Solt, Soltszentimre, Kecskemét, Ágasegyháza – képviseltette magát.

A program dr. Kálmán Lajos szülőházánál koszorúzással kezdődött, majd a József Attila Közösségi Házban folytatódott. A népzenei találkozó résztvevőit, valamint a díszvendégeket, a kiváló népzenekutató leányait, dr. Kálmán Flórát és Kálmán Zsuzsát dr. Báldy Zoltán polgármester köszöntötte.

A fellépést követően a népdalkórusok vezetőit oklevéllel, virággal, borral köszöntötte dr. Báldy Zoltán polgármester és Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester.
A műsor után a házigazdák, a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar tagjai terített asztallal várták a találkozó résztvevőit, akik a baráti beszélgetés során elismeréssel szóltak a szervezők munkájáról, valamint külön köszönetüket fejezték ki a szívélyes vendéglátásért.
A találkozó végén a népdalkórusok közös énekléssel búcsúztak el egymástól, annak jegyében, hogy jövőre ismét folytatódik az immáron tizenhat esztendős múltra visszanyúló hagyomány.

Október

Megemlékezés október 23-án

Magyar Népmesék rajzkiállítás

 

„Magyar népmesék” témakörben hirdetett rajzpályázatot az Szabadszállási ÁMK, melyre több mint ötven különböző technikával készített alkotás érkezett. Az eredményhirdetést ma (október 10-én) tartották meg a József Attila Közösségi Ház mesenapjának keretében. A munkákat Horváthné Fülöp Katalin óvónő értékelte.


A mai napon különböző rendezvények idézik fel számunkra a mesevilágot, a játékosságot. Ennek része ez a gyermekrajz kiállítás is, melynek keretében, egy másfajta élményről számolhatunk be: a megélt csoda ábrázolásáról.
Az ovisok és az iskolások meseélményeiket tették mindannyiunk számára láthatóvá rajzaik által. A hallott, olvasott mesék egy-egy jelenete tűnik fel a kiállított gyermekrajzokon. A kis művészek a számukra valamiért fontos, vagy értékes mozzanatait jelenítették meg. Ha körbesétálunk, és átengedjük lelkünket a rajzos, festett csodavilágnak, az ábrázolások megelevenednek, és önkéntelenül is elkezdjük magunkban folytatni a valamikor hallott, vagy mesélt történetet.
Mivel a kiállítás nem csak önmagáért, a láttatás gyönyörűségéért született, hanem egyfajta megmérettetés is, ezért a rajzokat értékeltük is. Minden rajz önmaga élmény, Ha valaki közzé meri, tudja tenni az általa átélt élményt már mások örömére is szolgál – mondta el megnyitó beszédében Horváthné Fülöp Katalin.

A rajzpályázat eredményei:
Az 5-6 éves óvodások csoportjából:
1. Győrfi Dorka (Süni csoport)
2. Strohbach Lilián (Katica csoport)
3. Zöldi Eszter (Süni csoport)

1-2. osztályosok:
1. Jakab Dániel
2. Holl Dorina
3. Szőke Petra
Különdíj: Verebélyi Csenge

3-4. osztályosok:
1. Murár Bettina
2. Hegedűs Nándor
3. Csősz Anna, Kovács Ádám
Különdíj: Verebélyi Virág
5-6. osztályosok:

Különdíj: Szabó Hanna

A díjakat és az okleveleket Bugyi Andrásné, az ÁMK igazgatója és Horváthné Fülöp Katalin óvónő adta át a pályázóknak.

Városi mesenap

Népi játékok, ugrálóvár, óriáspalacsinta, kézműveskedés, zene és sok-sok vidámság várta mindazokat, akik ellátogattak október 10-én a városi mesenapra, a József Attila Közösségi Házba és a könyvtárba.

 
Délelőtt a mesenap résztvevői a közösségi ház udvarán és a könyvtárban próbálhatták ki ügyességüket. A gyermekeknek egyebek között krumplipuskával, vesszőkoszorúval, lópatkóval kellett célba találniuk, mindemellett számot adhattak horgásztudományukból, helyre illeszthették a „Micimackó” című meséből jól ismert csacsi elveszett farkát. A kilenc állomás mindegyikén egy-egy „aranyalma” volt a jutalma azoknak, aki jól teljesítették a próbát. A játékosok között a szervezők négy könyvet sorsoltak ki. A szerencse Dollinger Ramónának, Hajagos Tóth Máriának, Farkas Viviennek, Csaplár Hannának kedvezett.
Akiket nem fárasztottak ki a próbák a Kölyökvilág a Vidám és Tartalmas Gyermekévekért Közhasznú Alapítvány ugrálóvárában elégíthették ki mozgásigényüket. A mesenapon az ügyes kezű arcfestőknek köszönhetően új fizimiskát kaptak a gyermekek.
Az éhes gyomrok se maradtak üresen. Délelőtt Mezei Sándor, az Amatőr Királyi Szakácsok Klub tagja 60 centiméteres óriáspalacsintával kínálta résztvevőket, délután Szűts Sándor kenyérlángosával tömhették meg bendőjüket a gyermekek és a felnőttek. A vitamin utánpótlásról Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester gondoskodott. Az ízes palacsinta, a forró kenyérlángos és a két láda piros alma pillanatok alatt elfogyott.
Délután az Szabadszállási ÁMK rajzpályázatának díjkiosztójával folytatódott a program, majd Bajusz Gábor és barátai énekeltették meg az aprónépet. A városi mesenap Baracsi Péterné Katika néni játszóházával zárult. Az ügyes kezek közül kedves kis mackófigurák kerültek ki.

Benedek Elek Mesemondó Verseny

Benedek Elek születésnapja alkalmából rendezett mesemondó versenyt a szabadszállási óvodások, diákok és felnőttek számára ma (október 9-én) a Nőszirmok Klub a József Attila Közösségi Házzal karöltve. A nevezők a „nagy mesemondó” munkáiból válogattak.

Eredmények, 1. osztályosok:
1. Lesi Zsófia,
2. Kovács Izabella
3. Cserjés Boglárka
Emléklapot kapott: Fábián Viktória

2. osztályosok:
1. Köhler Milán
2. Ányos Nóra
3. Kovács Lili
Emléklapot kapott: Kovács Nóra, Varga Janka

4. osztály:
1. Dudás Károly
2. Besei Nándor
3. Csaplár Hanna
Emléklapot kapott: Csaplár Zsófia, Herkovics Kitti

Felső tagozat:
1. Malzseniczki Katica
Emléklapot kapott: Keserű Petra

A díjakat Bugyi Andrásné, Herpai Kálmánné és Nagy Nándorné Szabó Györgyi, a zsűri tagjai adták át a kiváló mesemondóknak.

 

Asszonyok dícsérete

Színházi előadásra invitálták a szabadszállásiakat október 3-án a József Attila Közösségi Házba. Az orgoványi kulturális egyesület társulata az Asszonyok dicsérete című darabot mutatta be. A bemutatót a mai egészségügyben dolgozó hölgyek mindennapjait illusztráló, fotókból összeállított film és egy rövid képzőművészeti betekintés tette teljessé. Ez utóbbi képeit és szövegét Szűts Tamás szobrász válogatta össze.

Az Orgoványi Kulturális Egyesület 2004 nyarán alakult, és az évek során a község és a vendégszerepléseik során a közművelődés elengedhetetlenül fontos részévé vált. Színházi bemutatóik, irodalmi rendezvényeik mindig sok érdeklődőt vonzottak, és rendszerint nagy sikert arattak. A drámák mindig a „házi műhelyben készülnek” Gellértné Etelka stílusát dicsérve, és az Ő rendezésében. Ezekről a Kecskeméti Televízió rendszeresen beszámolt, növelve a település jó hírét. Ezúttal Szabadszálláson az „Asszonyok dicsérete – Vilma” című produkcióval rukkolt elő a lelkes csapat. Az előadás egy sorozat része, amelyben korábban Polcz Aleine sorsát és tevékenységét vitték színre. Asszonyok dicsérete című dráma Dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő életét mutatta be, elsősorban naplórészletek felhasználásával.

Szeptember

Szent Mihály nap

A mostohára fordult időjárás ellenére is sikeresnek bizonyult a József Attila Közösségi Ház szeptember 26-án megtartott Szent Mihály napi programja. A hangulatról a Kiskun Népdalkör és Vadrózsák Citerazenekar, Szórádi Elek, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, valamint a Retró Duó gondoskodott.

 

A gasztronómia szerelmeseit a szemerkélő eső sem tántorította el attól, hogy benevezzenek a pörköltfőző versenybe. A bográcsokban ízletesebbnél ízletesebb ételeket készítettek a profi és amatőr szakácsok. Az elkészült „remekeket” Szabó Sándor és Dorogi Kálmán zsűrizte. A két ínyenc a legízletesebbnek a Honvéd Nyugdíjas Klub birkapörköltjét találta, amely Holczmann Mihály hozzáértését dicséri. A második helyen a Szabadszállási ÁMK csapata végzett, a pacalt Sallai László készítette. A dobogó harmadik helyére az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes szakácsai állhattak fel, a kakaspörköltet Gyurkovics József főzte.
Az elismeréseket, a kupákat, valamint az Univer különdíjait a zsűri tagjai és Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester adta át a legkiválóbb szakácsoknak.
A kulináris élvezetek után a zene kapta a főszerepet. Az I. Szabadszállási Nótaversenyt Kiss Imre nyerte, a második helyen Kovács Sándorné, míg a harmadikon Bajusz Sándor végzett. A versenyzők produkcióit a Kovács Imréné, Ujlakiné Bencze Ildikó, Tabajdi Kálmánné, Farkas Zoltán alkotta zsűri értékelte, majd adta át az elismeréseket.
A gyermekek szórakoztatásáról a Nőszirmok Klub tagjai gondoskodtak. A kézműves foglalkozások telt házasak voltak.

Kézműves játszóház

A karkötő készítés és a tűnemezelés fortélyaival ismerkedhettek meg Baracsi Péterné irányítása mellett mindazok, akik szeptember 19-én ellátogattak a József Attila Közösségi Házba. A gyermekek figyelmét leginkább a tűnemezelés kötötte le. Ez egy olyan technika, ami különféle lapos formák és térbeli figurák készítésére, valamint anyagok díszítésére szolgál.

„Lélekrezdülések”

A szegedi születésű, Kiskunfélegyházán élő Szűts Tamás szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 11-én a József Attila Közösségi Ház galériájában. A tárlatot Dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás Város polgármestere nyitotta meg.

 

A Kecskeméti Cifrapalota (Képtár) és a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum közgyűjteménye őriz több darabot Szűts Tamás munkái közül. Érmei, kisplasz-ikái az izraeli Jeruzsálemtől a dániai Kjellerupig eljutottak. Kollektív kiállításokon eddig több mint 150 alkalommal vett részt, közöttük, illetve mintegy 40 önálló kiállítással büszkélkedhet.  Szűts Tamás nem csak érmei és kisplasztikái révén ismert. Az alkotó szívesen készít domborműveket, köztéri szobrokat is. 

Szűts Tamás szobrász több mint négy évtizede jegyezte el magát a képző-művészettel. A mesterfogások elsajátításában Fritz Mihály és Lapis András szobrászművészek segítettek. Tápai Antal a rézlemez domborításához- trébe-léshez – adott át saját tapasztalataiból. Munkái között műfajuk szerint érmek, kisplasztikák, domborművek, figurális-, és nonfiguratív munkák, míg anyagát tekintve a terrakottától a rézlemezen, bronzon át a különböző kövekig minden megtalálható. A kőfaragás alapjait és a mesterség titkait Fritz Mihály szobrász-művésztől és Kocsis László kőfaragó- kőszobrásztól tanulta. Szűts Tamás jelenleg a Magyar Szobrász Társaság vezetőségi tagja – mondta el a polgármester.

Hiszem, hogy amíg Isten dicsőségére és az emberek gyönyörűségére dolgozni tudok, élni fogok! – vallja Szűts Tamás. A remekbe szabott alkotásokat látva bizton állíthatom, Szűts Tamás sokáig fogja gyönyörködtetni munkáival a műértő közönséget – tette hozzá. dr. Báldy Zoltán.

A köszöntőt követően Szűts Tamás beavatta a közönséget az alkotások születésének műhelytitkaiba. A tárlat megnyitóját az X-Bár együttes előadása tette teljessé.

Augusztus

Szent István királyunk ünnepe

Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. Az ország számos pontján így Szabadszálláson is színvonalas műsorral készültek a jeles évfordulóra. A rendezvénynek a József Attila Közösségi Ház adott otthont.

Dr. Báldy Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében államalapító Szent István királyunk munkásságát méltatta, majd az ünnep jelentőségére hívta fel a rendezvény résztvevőinek figyelmét. Elmondta: Minden, amit megélünk, megéltünk erősebbé tesz bennünket. A múltunk nem csupán kötelez valamire, de feljogosít bennünket arra, hogy felemelt fejjel, bizalommal a szívünkben, reménnyel a lelkünkben tekintsünk a jövőbe.

A köszöntő után a Kiskun Népdalkör, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes lépett színpadra, Szuhanics Albert: Szent István ünnepe című versét Karakas Sándorné szavalta el.

Az új kenyeret Máté Sándor református lelkész áldotta meg, Kiss József plébános szentelte meg.

A rendezvény zárásaként az új kenyeret dr. Báldy Zoltán polgármester, Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester és dr. Réthy Aladár önkormányzati képviselő szelte meg.

Gobelin kiállítás a közösségi ház galériájában

Ünnepi díszbe öltözött augusztus 20-án a József Attila Közösségi Ház galériája. A falakra míves gobelinek kerületek Pásztohai Sándorné, Horváthné Fülöp Katalin, Kárpáti Albertné, Csorba Julianna, Dorogi Kálmánné, Baracsi Péterné, Kovács Istvánné és Herpai Kálmánné jóvoltából.

A gobelin képeket Pásztohai Sándorné ajánlotta a közönség figyelmébe. A megnyitót Szórádi Elek hegedűjátéka tette teljessé. Az alkotók munkáját oklevéllel és egy csokor virággal köszönte meg Dr. Báldy Zoltán polgármester. A kiállítást szeptember 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők az intézmény nyitvatartási idejében.

Július

Zene szólt a központban

Szabadtéri zenés programmal várta július 18-án a szabadszállásiakat a József Attila Közösségi Ház. Az intézmény udvarán felállított színpadon helyi, kunszentmiklósi, kecskeméti, enyingi muzsikusok mutatkoztak be a közönség előtt.

„Központban a Zene”címmel indított rendezvény legfőbb célja, hogy tartalmas időtöltést biztosítson a település lakói számára, lehetőséget adjon a fiatal tehetségeknek a bemutatkozása, és nem utolsó sorban az élőzene népszerűsítése.

A zenei műsort Bajusz Gábor állította össze. A Zacc együttes vendégei voltak: Sallai Ramóna, Ordasi András, Szabó Nóra, Szűcs Panna, Bajusz Anna, Jakab Jenő, Farkas Attila, Bamberger Alex, valamint a kecskeméti Trendkillerz zenekar. A rendezvényre sokan voltak kíváncsiak.

„Teltházas” a nyári tábor!

 

Húsz gyermeknek nyújt tartalmas kikapcsolódást a héten a József Attila Közösségi Ház nyári tábora. A részvevők változatos és izgalmas programokkal múlatják a szünidő értékes perceit.

Összművészeti kiállítás

 

Húsz Szabadszálláson élő, a városhoz kötődő alkotó munkáiból nyílt tárlat július 10-én a József Attila Közösségi Házban a városi napok alkalmából.

Szabadszállás nem csak a költészet, a népzene, hanem a képzőművészet terén is kiemelkedő egyéniségeket tudhatott és tudhat magáénak. Itt élt és alkotott Görgényi István művésztanár, a Barcsay tanítvány Tutkovics György festőművész, akik jelentősen elősegítették a helyi képzőművészetet fejlődését. A helyi művészeti életbe soha nem látott pezsgést hozott a Munkácsy-díjas Kis Tóth Ferenc, aki városunkat választotta lakhelyül.

A rangos országos vagy világhírű művészek mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a helyi alkotókról, festőkről, keramikusokról, fafaragókról, grafikusokról, fotográfusokról sem, aki leginkább maguk és a szűkebb közösség örömére alkotnak.

Ma a képzőművészeket ünnepeljük, de nem feledkezünk meg a többi művészeti ágról sem, hiszen a kultúrában összeolvad mindaz az érték, ami a miénk, amit a szabadszállásiak, illetve a Szabadszálláson élők hoztak létre, mindannyiunk gyönyörűségére– mondta el az ünnepélyes megnyitón Dr. Báldy Zoltán polgármester.

Az összművészeti kiállításon Csupor Andrásné, Gulyás Sándor, Huszár Olga, Kalász Kornélia, Kékes-Szabó Diána: grafikus, Kis Tóth Ferenc, Kiss Klára, Kis Liza, Szolnoki Attiláné, Kovács Zoltánné, Kozmáné Pintér Mária, Megyer Márta, Molnár László, Sirán Zita, Somogyi György, Somogyi Zsófi, Szabó Klarissza, Szamosfalvi András, Szűcsné Kovács Zita, Tabajdi István alkotásai láthatók.

A tárlat július 25-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

Honvédtalálkozó Szabadszálláson

 

Több mint háromszáz katona adott egymásnak randevút július 10-én, Szabadszálláson. Az egyenruhások hármas évfordulót ünnepeltek a jeles napon a XI. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozó alkalmával.

A rendezvény égisze alatt zajlott le a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Régió idei XIX. évi összejövetele, meg- emlékeztek az 55 éve létrehozott, 25 éve megszűnt 104/2 Honi Légvédelmi Rakétaosztályról, valamint a 40 éve magalakult Gépjárműtechnikai Tiszthelyettes és Szakmunkásképző Iskoláról.

A több évtizedig működő, országosan is elismert, 1985-től szakközépiskolává alakult intézmény padjaiból kiváló szakemberek, tisztek, főtisztek és tábornok is kikerült, akik nem csak a magyar honvédséget erősítették, hanem nagyban hozzájárultak Szabadszállás várossá nyilvánításhoz – méltatta ünnepi beszédében az iskolát Farkas Zoltán nyugállományú mérnök alezredes, a Helyőrségi Nyugdíjas Klub elnöke.     

A köszöntők után a résztvevők a Csokonai-díjas Török László (Dafti) tanár, a Szász Károly Református Kórus, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes, valamint a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar műsorát tekinthették meg a József Attila Közösségi Házban. Az ünnepi program zárásaként a kiváló munkát végzett bajtársak vehettek át elismeréseket Kelemen József ny. altábornagytól, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége elnökétől.

Horváth Balázs István BEOSZ emlékérmet, Udvarnoki Jánosné és Fabinyi Gáborné emléklapot és tárgyjutalmat vihetett haza. Dóra Tibornénak a honvéd nyugdíjasklubban végzett eredményes és odaadó munkáját emléklappal tárgyjutalommal ismerték el.

A nagy sikert aratott előadás után az elhunyt bajtársak emlékére megkoszorúzták a Bercsényi úti temetőben lévő kopjafákat, elhelyezték a kegyelet virágait a Mátyás király téri emlékparkban, majd felavatták a laktanyában lévő Hunyadi Mátyás Emlékmúzeum új szárnyát. A nemzetiszínű szalag átvágását követően az egybegyűltek megtekinthették az megújult emlékmúzeumot.

A Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola öregdiákjai az egykori oktatási intézmény előtt ünnepi sorakozóval idézték fel az együtt töltött éveket. A hosszabb múltidézés a laktanyában baráti beszélgetéssel folytatódott.

Június

Néptáncos évzáró

Évzáró gálaműsorát tartotta június 27-én az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes a József Attila Közösségi Házban. A rendezvényen a kis- és a felnőtt csoportok mutatták be az elmúlt esztendőben elsajátított koreográfiákat.

A néptánc együttes csoportjainak bemutatóját megelőzően az est vendégei, a Szalki Komámasszonyok produkciója ejtette ámulatba a közönséget. A vendég fellépőket követően az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes csoportjainak tapsolhatott a nagyszámú nézősereg. Az évzáró gálaműsor ünnepélyes pillanatokkal zárult. A fellépéseken nyújtott kiváló teljesítményükért oklevelet kaptak az együttes táncosai. A rendezvény táncházzal zárult. A talpalávalót a Zacc Együttes húzta.

Nyári táborozás a Közösségi Házban!

 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nyári tábort szervezett 12 éven aluli gyermekek számára a József Attila Közösségi Ház. Az érdeklődést jól jellemzi, hogy maximális létszámmal indult el az első hét.

A tábor a cikk írása idején is zajlik, változatos és izgalmas programokkal. Az első napon saját kezűleg készítettek a gyerekek különféle édességeket, amit azután jóízűen el is fogyasztottak. Köszönjük a közreműködést Fucskó Gábornénak és Kovácsné Kovács Juditnak. A második napunkat sajnos az esős időjárás megzavarta, ezért nem sport gyakorlatokkal és versenyekkel kezdtünk kedden. Helyette Hofmaiszter Anikó tartott zenés és táncos foglalkozásokat a közösségi ház nagytermében. Délután minden gyermek egy kicsit filmsztárnak érezhette magát, a résztvevők aktív szereplői lehettek a táborról készült werkfilmnek. A szerdai napon a Honvéd Nyugdíjas Klubnak köszönhetően tárlatvezetéssel egybekötött múzeumlátogatáson vehettek részt a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Múzeumban. Köszönjük a segítségét Farkas Zoltánnak a klub elnökének és Udvarnoki Jánosnak a tárlatvezetőnek. Délután a könyvtárban a „Nyáridőtöltés” programsorozat keretében a gyermekek megismerhették a könyvtár működését, kipróbálhatták a számítógépes nyilvántartást. A foglalkozás második felében pedig Nagy Kristóf közreműködésével különböző papírfigurákat készítettek. Csütörtökön Szűcs Sándor látta vendégül a gyermekeket a Tájházban. Régi népi játékokat játszottak és a Tájház titkaival is megismerkedtek. A nap fénypontja a közös lángos sütés volt. Az igazi kunsági lángos mindenkinek nagyon ízlett. Az utolsó napra igazi meglepetést tartogattunk a résztvevőknek. A Tűzoltóság tartott bemutatót péntek délelőtt a gyermekeknek, egy rövid időre mindenki igazi tűzoltóvá vált. A gyerekek beöltözhettek és kipróbálhatták a tűzoltóautót is. Köszönjük a lehetőséget Kristóf András parancsnok úrnak. A hetet filmvetítéssel zártuk.

Reméljük mindenkinek tartalmas szórakozást tudtunk biztosítani erre a hétre. A következő táborra még várjuk a jelentkezőket. Köszönjük a táborhoz nyújtott felajánlásokat Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester asszonynak, Darabos József képviselő úrnak, Arany Lászlónénak, az €uro Cent Szabadszállás üzletének részéről Heimpoldné Kiss Katalinnak, az étkeztetést az Autómix vendéglőnek a személyszállítást pedig Józsa Gábornak.

 

Lámpafényes tárlatvezetés a helytörténeti gyűjteményben

Az idei esztendőben első alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája című országos programsorozathoz a József Attila Közösségi Ház. A látogatók lámpafény mellett tekinthették meg a Helytörténeti Gyűjteményt, ismerkedhettek meg múltunk emlékeivel.

A látogatók megtudhatták azt is, hogy a 2007. június 30-án felavatott gyűjtemény Tóth Sándor helytörténész kitartó és áldozatos munkájának eredményeként jött létre. A gyűjtemény tartalma egytől egyig szabadszállási polgárok adományaiból tevődik össze. Korabeli használati tárgyak, ruhadarabok, a megélhetést szolgáló állattartás- és mezőgazdaság során használt eszközök, személyes tárgyak, valamint Szabadszállás híressé vált szülötteinek helyi kötődésű emléktárgyai, kiegészítve azzal a tizenkét elemből álló tablósorozattal, mely írásos bizonyítékkal támasztja alá, Petőfinek és szüleinek, a Petrovits családnak szabadszállási kötődését.

Évzáró aerobik gála a közösségi házban

Évzáró gálaműsorukat tartották június 20-án a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola aerobikosai a József Attila Közösségi Házban. A lányok a 2014/2015-ös tanévben elsajátított koreográfiákkal ejtették ámulatba a közönséget.

Az aerobikosok az elmúlt tanévben állandó résztevői voltak a városi rendezvényeknek, a versenyeken elért eredményeikkel pedig tovább öregbítették iskolájuk és városuk hírnevét. Adonyban az ovis és az 1-2 osztályosok ezüstminősítést, a 2-3 osztályosok aranyminősítést és különdíjat, az ötödikesek aranyminősítést, a 6-7 osztályosok ezüstminősítést értek el. Kulitár Krisztina, Mazuk Loretta, Danics Viktória, Csaplár Hanna és Varga Fanni aranyminősítést kapott. Az apaji emlékversenyen a „Csitti csoport, Csaplár Hanna, Csaplár Zsófia, Murár Bettina, Varga Fanni ezüstminősítésben, az ötödik osztályosok, Desztics Eszter, Heimpold Maja, Kocsi Brigitta és Tóth Viktória aranyminősítésben és különdíjban részesültek. A XXX formáció, Danics Viktória, Kulitár Krisztina és Mazsuk Loretta aranyminősítést, „ 2 In 1” formáció, Kulitár Krisztina és Mazuk Loretta aranyminősítést, egyéniben Csaplár Hanna, Mazuk Loretta és Varga Fanni aranyminősítést ért el.  

A csoport támogatóinak segítségéért Janovics Zsuzsanna tanár, az aerobik csoport vezetője mondott köszönetet. A tanévzáró gála hangulatát az X-Bár együttes műsora színesítette.

Milyen lesz a Homokhátság 50 év múlva?

„Kutatás a Kiskunság fenntartható jövőjéről” elnevezésű, a Homokhátság természeti adományait vizsgáló nemzetközi projekt keretében hirdetett rajzversenyt az ESSRG környezeti társadalmi tudományos kutatócsoport és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont.

 

A pályázatra Ágasegyháza, Ballószög, Csengőd, Helvécia, Jakabszállás, Izsák, Soltszentimre, Kerekegyháza, Orgovány, Páhi, Szabadszállás, Kunadacs alsó- és felső tagozatos diákjai küldhették be alkotásaikat.

A pályázatra közel félszáz alkotás érkezett be. A rajzokból július 10-én nyílt kiállítás Szabadszálláson, a József Attila Közösségi Házban, melynek keretében vehették át jutalmukat a legkiválóbbak.

Az alsó tagozatos kategóriában az ágasegyházi  Szmetena Dorina bizonyult a legügyesebbnek, második helyen a kunadacsi Kecskeméti József Máté végzett. A harmadik helyen az ágasegyházi Pezrányi Regina és Szaszkó Tiara osztozott. A közönségdíjat az ágasegyházi  Lakatos Dániel vihette haza.

A felsősök versenyét az izsáki Pickerman Gréta nyerte, megelőzve a szintén izsáki Kiss Martint, Cseh Dorinát és Mezei Eszter Annát. A közönségdíjas az izsáki Lévai Bernadett lett. A kiállított rajzok június 30-ig tekinthetők meg.

„Jusson mindenhova fény!”

E címmel tartott gyermeknapi előadást június 8-án az óvodások és a kisiskolások számára a Szabadszállási Irodalmi Színpad a József Attila Közösségi Házban. Az idei előadáson a társulat tagjainak gyermekei is színpadra léptek. A vidám verses, zenés összeállítás mellé a közönség édességet kapott ráadásajándékként.

Május

Sportos majális május 1-jén

Az egészséges életmódra nevelés volt a témája idén is a május 1-jei városi sportnapnak. A hivatalos megnyitó után a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola aerobikosai tartottak bemutatót, majd bemelegítést a focipályán. A hagyományos városi futóversenyen öt korcsoportban álltak rajthoz az óvodások, az iskolások és a felnőttek.

 

Az ovis lányok közül a legfürgébbnek Heinpold Nóra bizonyult, megelőzve Cserjés Boglárkát és Aipili Grétát. A fiúknál Huszár Zsombor lett az első, a második helyen Raffael Roland, a harmadikon Pásztor Csanád végzett. Az 1-2. osztályos korosztályban a lányoknál Pásztor Csenge ért leghamarabb célba. A fiúknál Inoka Hunor állhatott a dobogó legmagasabb fokára, második helyen Molnár Márk, a harmadikon Jójárt Ádám végzett. A 3-4. osztályosok versenyét a lányoknál Murár Bettina nyerte, megelőzve Csaplár Hannát és Riklik Melindát. A fiúknál Kop Marcell szakította át elsőként a célszalagot, Varga Ádám ezüst, Desztics Márton bronzérmes lett. A felső tagozatos lányok versenyét Matkovics Vivien nyerte, a második helyen Barna Ida Anna, míg a harmadikon Varga Viktória futott célba. A fiúknál az első Stojka János, második Görgye Adrián, harmadik Patai Attila lett. A felnőttek versenyében Somogyi József bizonyult a legkiválóbbnak. A kispályás labdarúgó tornán a kupákért a felnőtteknél három, a gyermek korosztályban két csapat szállt versenybe. A nagyoknál a legjobbnak a Huan Jóska Dream Team bizonyult, a második az Ágas FC lett, a harmadik helyen pedig a Barcelona FC zárta a tornát. A fiataloknál a legkiválóbbnak járó kupát a Darálók FC vihette haza, a dobogó második fokára pedig az Aranylabda FDC csapata állhatott fel. Az érmeket és a kupákat Ujlakiné Bencze Ildikó alpolgármester adta át a helyezetteknek. A sportnapon a versenyek mellett az érdeklődőket aerobik, zumba, sporteszköz bemutatók, szűrővizsgálatok, egészséges ételek, italok kóstolása várta. A rendezvény sztárvendége a Happy Gang együttes volt.

Anyák napja a közösségi házban

 

Színvonalas műsorral köszöntötték idén is az édesanyákat a Nőszirmok Klub tagjai. Az előadásra május 9-én került sor, melynek a József Attila Közösségi Ház adott otthont.

-A gyermekeknek az édesanya jelenti a vigyázó szeretetet, életük fontos része, menedékük és vigaszuk. Ő az, akihez örömükkel, bánatukkal, egyaránt fordulhatnak, akinek ölében kisírhatják magukat. Anyák napja az a nap, amikor pár szál virággal köszönhetjük meg azt a szeretetet, gondoskodást, amit adnak, adtak. Gondolunk azokra az édesanyákra is nagy szeretettel, akik már nem lehetnek mögöttünk, akiket már nem ölelhetünk magunkhoz. Anyák napján szeretném köszönteni azokat is, akik nem édesanyaként, de legalább olyan szeretettel nyújtanak nélkülözhetetlen biztonságot és támaszt sérült és beteg hozzátartozóiknak. Úgy gondolom, hogy mindennapi fáradságos munkájuk, áldozatkészségük, kitartásuk édesanyává nemesítik őket – mondta el köszöntőjében Baracsi Péterné, a Nőszirmok Klub vezetője.  

A közönség a nőnapi program keretében a magyar irodalom legszebb műveiből hallhatott színvonalas válogatást. A rendezvény végén a Nőszirmok Klub tagjai apró ajándékokkal lepték meg a rendezvényre ellátogató anyukákat, nagymamákat, dédnagymamákat.

Tűzzománcok

A szabadszállási gyökerekkel rendelkező Mezőhegyesen élő Deli Zoltánné Szabó Éva tűzzománcaiból nyílt kiállítás május 16-án a József Attila Közösségi Ház galériájában. 

Az alkotó zománcképeinek témáját a természetből meríti. Vallja, hogy a világ sokkal színesebb és vidámabb, mint amilyennek mi látni merjük. Munkái precizitásról és nagy türelemről tanúskodnak. Deli Zoltánné Szabó Éva alkotási vágya soha sem lankad. A tárlat anyaga június 8-ig tekinthető meg az intézmény nyitva tartási idejében.

 

Élet az élet után

Új oldaláról mutatkozott be R. Kárpáti Péter, a népszerű „Barátok közt” című népszerű televíziós sorozat egykori Berényi Andrása május 15-én a József Attila Közösségi Házban. A színész „Élet az élet után” címmel tartott vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadást.

Az ötletből film-és könyvsorozat született, melynek nem célja a halál utáni bárminemű létezés tagadása, igazolása, megkérdőjelezése, vagy misztifikálása. A filmek megtekintését követően az előadás részvevői kötetlen beszélgetés keretében kaphattak többlet információt a kutatások eredményeiről.

 

Anyák napi játszóház

Nemezből készítettek ajándékokat és dísztárgyakat május 16-án a gyermekek a József Attila Közösségi Házban. A foglalkozást Baracsi Péterné Kati néni vezette.

Koncertekkel zárult a tavaszi fesztivál

Első alkalommal rendeztek tavaszköszöntő fesztivált a József Attila Közösségi Házban. A programsorozat zárásaként május 16-án színielőadás, versek, dalok és koncertek várták a közönséget. Az est folyamán nézők ízelítőt kaptak a Gulyás János verseiből, meghallgathatták a tehetséges Berta Martina dalcsokrát, a fiatalokból álló Calm Down együttest és az X-Bár formációt, valamint meg megtekinthették a Szabadszállási Színjátszók előadását.

Lajtorjások évzárója

Évzáró előadását tartotta május 30-án a kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola  és Alapfokú Művészeti Iskola égisze alatt működő Lajtorja csoport a József Attila Közösségi Házban.

Az előadáson elsőként az előképző évfolyamosok léptek színpadra a Weöres Sándor és Varró Dániel veseire épülő www.varia@versáruház.hucímű összeállítással. Az program második felében a lajtárjások a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón aranyminősítést kapott „Pandora Pánikszoba – koravén félelemrevü” című darabot adták elő.

Gyermeknap a Dörmögőben

Vidám gyermekzsivajtól volt hangos május 31-én a Dörmögő ház udvara. A hagyományos gyermeknapi rendezvényre érkezőket még a borongós idő sem tudta eltántorítani attól, hogy belevessék magukat a játékba.

A program bemelegítő gyakorlatokkal kezdődött, majd ezt követően különböző ügyességi feladatok várták a gyermekeket. Volt gólyalábon járás, cseréptörés, célba dobás, talicskázás, lufi fújás, kerékhajtás, kocsikázás, a vállalkozóbb kedvűek a szalmalabirintust is kipróbálhatták.  A „Kicsikről nagyoknak tanoda” mesével, tánccal, zenével kedveskedett kicsiknek és nagyoknak a Bajusz házaspár, Hofmaiszter Anikó és Szabóné Hatos Jolán közreműködésével. A program a Nőszirmok Klub, a „Kicsikről nagyoknak tanoda”, a városi könyvtár és az ÁMK szervezésében zajlott.

Április

A nemzeti park szépségeivel, értékeivel ismerkedtek a szabadszállási diákok

A közelgő Föld napja kapcsán nyílt természetvédelmi kiállítás április 16-án a József Attila Közösségi Házban. A tárlatot Gili Zsolt, a kecskeméti Természet Háza vezetője, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa nyitotta meg.

 

A vándorkiállítás igyekszik egyrészt a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának tevékenységét, valamint a Kiskunság, a Duna-Tisza köze természeti értékeit, a tájvédelmi területeket bemutatni, külön hangsúlyt fektetve az őshonos állatfajokra – mondta el bevezetőjében Gili Zsolt, aki egyben rögtönzött környezetismeret

és biológia órát tartott a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai számára.

A kiállítás megtekintését követően Pininczki Csaba, természetvédelmi őrkerület-vezető tartott vetítőképes előadást a Kiskunsági Nemzeti Parkról, kiemelve a szabadszállási vonatkozásokat, természeti értékeket.

Költészet napi szavalóverseny a közösségi házban

Az idei esztendőben is nagy érdeklődés mellett zajlott le az ÁMK József Attila Közösségi Ház hagyományos költészet napi szavalóversenye. A rendezvény koszorúzással kezdődött az intézmény melletti parkban, ahol dr. Báldy Zoltán polgármester és Gulyás Sándor intézményegység vezető helyezte el a megemlékezés virágait József Attila mellszobránál. 

 

A városi szavalóversenyen ötvenkilenc nevező öt korcsoportban adott számot felkészültségéről és tudásáról. A produkciókat háromtagú zsűri – Baracsi Péterné, Dr. Móriné Andrási Mária, Hajdú István – értékelte. A díjazottak könyvjutalomban részesültek.     

 

Eredmények:

1-2 osztály:

1. Köhler Milán

2. Sipos Péter

3. Kovács Lili

Különdíj: Farkas Vivien

3-4 osztály:

1. Szekér András Márton

2. Huszár Barnabás

3. Dudás Károly

5-6 osztály:

1. Somogyi Anna

2. Kunkli Dorottya

3. Dollinger Ramona

7-8 osztály

1. Barna Ida Anna

2. Németh Zsuzsanna

3. Malzseniczki Katica

Felnőtt:

1. Tabajdi Kálmánné

2. Nagy B. Nóra

3. Bessenyei Istvánné

Húsvéti táncház

Vidám gyermekzsivajtól, nevetéstől és jófajta muzsikától volt hangos április 4-én a József Attila Közösségi Ház. A húsvéti készülődés népi hagyományok jegyében kézműves foglalkozásra, táncházra és kosárfonó bemutatóra várták a szervezők a kicsiket és a nagyokat.

 A családi program keretében hagyományos tojásfestési, tojásdíszítési technikákkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kicsik és szüleik a helyi Nőszirmok Klub útmutatása szerint saját maguk készítették el az ünnepi díszeket. Húsvéti nyuszik, csibék és hímes tojások kerültek ki az ügyes kezek közül. A kézműveskedés mellett a szervezők népi játékkal, táncházzal is készültek. A talpalávalót a Zacc Együttes húzta.

 

A roma kultúra napja Szabadszálláson

Színvonalas program várta mindazokat, akik április 8-án ellátogattak a roma kultúra napi rendezvényre a József Attila Közösségi Házba. Az előadást Raffael János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg, aki egyben megköszönte Jakab Sándornak, a roma közösségért végzett munkáját, valamint a műsor megszervezését.

A műsorban felléptek: Ajtai Petra, Ajtai Virág, Rézmüves Gyula, Bamberger Jázmin, Jakab Sándor, Bajusz Petra, Fodor Sándor, Szórádi Elek, Bajusz Gábor, Bajuszné Karakas Tünde, Hajdú István, Strohbach Miklós, Radics Elizabet, Farkas Attila, Radics József és zenekara.

 

Téli képekből nyílt kiállítás a közösségi házban

Szabadszállás városát bemutató rajzpályázat anyagából nyílt kiállítás a közösségi házban. Az eredményhirdetéssel egybekötött megnyitójára április 8-án került sor. Az első forduló képeit Horváthné Fülöp Katalin óvodapedagógus értékelte. A díjakat dr. Báldy Zolán polgármester és Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója adta át a legkiválóbbaknak.

Hálás dolog gyerekekkel együtt dolgozni. Őszinték, érdeklődők, kíváncsiak, nyitottak és fogékonyak. Ez csak akkor hozható ki belőlük, ha a téma, amit eléjük viszünk, érdekli őket. A „Szabadszállás télen” című pályázatra érkezett képeken a gyerekek élményeiket, örömüket, jókedvüket jelenítették meg. Megmutatták kedvenc téli elfoglaltságaikat, időtöltéseiket. Örömmel tapasztaltuk, hogy a hagyományos természeti témán túl a hagyományokat, szokásokat is bemutatták. Több olyan munka született, amely a gyermekek valós élményeit mutatja be. Tudjuk, hogy sok munka volt a rajzok mögött, de bízunk benne, hogy legalább ugyanennyi öröm is – mondta el Horváthné Fülöp Katalin óvodapedagógus.

A zsűri két kategóriában hirdetett eredményt. Az óvodások közül a legkiválóbbnak Cserjés Emese „Adventi gyertyagyújtás” című rajza bizonyult. A második helyen Horváth Anasztázia végzett a „Szállás Télen” című alkotásával, a harmadik pedig Jakab Dániel lett. Különdíjat kapott Kovács Izabella.
Az iskolások esetében a zsűri nem hirdetett győztest. A két különdíjat Hegedűs Zalán és Kovács Ádám vihette haza.

Március

Kézimunka kiállítás nyílt a közösségi házban

A saját kezűleg elkészített lakásdíszítő terítő, takaró, párna százszor kedvesebb, értékesebb, mint a készen vásárolt holmi. Az örömszerzés hatványozódik, ha a családtagok vagy a barátok magunk készítette ajándékot kapnak emlékbe. A szép és igényes kézimunkák elkészítéséhez nyújt majd segítséget az ÁMK József Attila Közösségi házban induló Kézimunka Klub. Az első foglalkozásra március 17-én 15-16 óra között kerül sor. Ehhez kapcsolódóan nyílt március 13-án kézimunka kiállítás az intézményben. A tárlatot az ötletgazda, Baracsi Péterné nyitotta meg.

 

A márciusi ifjakra emlékeztek Szabadszálláson

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepséget március 15-én Szabadszállás Város Önkormányzata. A rendezvényt Dr. Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg a József Attila Közösségi Házban. Az ünnepi műsorban közreműködtek a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és Sövény Tibor színművész. A rendezvény a Petőfi emlékműnél koszorúzással zárult.

 

Színpadra léptek a szabadszállási „kisemberek”

Telt házas programnak adott otthont március 27-én és 28-án a József Attila Közösségi Ház. A színpadon a helyi Tóth Erzsébet Óvoda növendékei mutatták be produkcióikat a Kisemberekért Alapítvány jótékonysági estjének keretében.

 A rendezvényen Cserjés Sándor, a kuratórium elnöke számolt be az eredményekről. Elmondta, a támogatóknak köszönhetően a tavalyi esztendőben mintegy 1,1 millió forintot fordíthatott az óvoda a neveléshez szükséges taneszközök beszerzésére, természet- és környezetvédelmi tevékenységek támogatására. A csoportszobákba egyebek között új székek és asztalok, a tornaterembe bordásfalak kerültek, de jutott pénz játékokra is.

Bugyi Andrásné, a Szabadszállási ÁMK igazgatója bejelentette, az óvoda az idei esztendőben három országos kezdeményezéshez csatlakozott. Az OVIZSARU program a bűn-és balesetmegelőzést szolgálja. Az alapvető közlekedési ismeretek elsajátítása érdekében KRESZ park kialakítását is tervezik. A gyermekek orvostól, kórháztól való félelmét kívánja csökkenteni a „Gyógyító bocsok” program. A foglalkozásokon az ovisok játékos formában ismerkedhetnek meg az orvoslással. Pályázati siker esetén a vöröskeresztes bázisóvoda címet is elnyerheti idén az intézmény.   

A jótékonysági esten az óvodások zenés, prózai, illetve táncos műsorszámokkal kápráztatták el az érdeklődőket. Az apróságok, a szülők, és az óvónők több hónapos munkáját dicséri, hogy a közönség vastapssal jutalmazott minden produkciót.

Február

Arcok II.

 

Gulyás Sándor portréfotóiból nyílt kiállítás február 13-án „Arcok 2” címmel az ÁMK József Attila Közösségi házban. Az alkotó első alkalommal mutatkozott be munkáival Szabadszálláson. A tárlatot Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg.

 

Gulyás Sándor fotográfus újságírói pályája a rendszerváltás idején kezdődött. Idestova két évtizedig szolgálta az elektronikus és nyomtatott sajtót. Szolgálja ma is munkája mellett, itt Szabadszálláson.

A jó portré egy képkockába sűríti az ábrázolt egyén személyiségét, érzéseit. Nem könnyű tehát megragadni a pillanatot, amely megmutatja az alany egyéniségét, érzelmeit.

A most kiállított képek egy része nem is a portréfotózás klasszikus értelemben vett szabályai szerint készültek. Az alkotó azt a pillanatot kívánta megragadni, amely legtöbbet árul el az ábrázolt személy egyéniségéből, jelleméből, karakteréből.

Az igazi fotós sosem fogadja el az adott dolgokat. Önmagát is igyekszik belevinni képeibe. Konok kitartással gyúrja, alakítja fotóit, mígnem azonossá válnak belső elképzelésével.

Elszántságából mások eltérő véleménye ellenére sem enged. Érzi, tudja, kizárólag önmagára hagyatkozhat, de azzal is tisztában van, hogy ehhez csupa elsőrendű dolgot kell alkotnia.

Gulyás Sándor kihasználva a technika adta lehetőségeket arra törekszik, hogy még közelebb hozza a nézőhöz az ábrázolt személyt. Kiemeli, felerősíti az arcokon tükröződő érzelmeket.

Gaston Rébuffat (1921-1985) francia hegymászó így fogalmazott egyik interjújában: „Ha igazán látni akarsz, ne csupán a szemeidet nyisd ki, tárd ki szívedet is. Ne híven láss, hanem szépen, mert az a fő. S amit szíved, szemed ragyogni lát, adj lelkedből hozzá harmóniát.”

Igen. Mert bár a szemével néz, jól csak a szívével lát az ember, akkor is, amikor a fényképezőgép objektívén át szemléli a világot. Ahogyan Gulyás Sándor is teszi idestova húsz esztendeje – mondta el köszöntőjében a polgármester.

Játszóház a farsang jegyében

A farsang csúcspontja a karnevál, magyar nevén „a farsang farka”. A farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, a mulatságok, az álarcos bálok ideje. A boltban kapható maskaráknál azonban sokkal értékesebb a magunk által készített jelmez. Ehhez nyújtott segítséget február 15-én a gyermekek számára Baracsi Péterné Kati néni játszóháza, melynek ezúttal is az ÁMK József Attila Közösségi Ház biztosított helyszínt.

A katolikus templom külső tatarozására gyűjtöttek

Ötödik alkalommal szervezett jótékonysági estet a szabadszállási Lisieux-i Szent Teréz Egyházközség a katolikus templom rendbe tétele érdekében. Az idei rendezvényt február 14-én tartották meg, melynek az ÁMK József Attila Közösségi Ház adott otthont.

 Az első jótékonysági est bevételéből újult meg templomunk villamoshálózata, a következő esztendőben a belső festést végeztük el. A harmadik évtől az épület külső felújítására gyűjtünk – mondta köszöntőjében Kiss József plébános.

A műsor első részében a gyerekek léptek színpadra, majd a felnőttek produkciói következtek. Az előadás csúcspontjaként Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című elbeszélő költeményének feldolgozását mutatták be a Lisieux-i Szent Teréz Egyházközség tagjai. A jótékonysági estet Dr. Finta József általános érseki helynök, plébános  is megtisztelte jelenlétével.

Elmondta, örül annak, hogy ilyen sokan – gyermekek, fiatalok, felnőttek – részt vesznek az est lebonyolításában, ami jól mutatja a közösség erejét, összetartozását, tenni akarását, melynek eredményeként rövidesen megújul a szabadszállási katolikus templom.

A jótékonysági rendezvény szentmisével folytatódott, majd hajnalig tartó mulatozással fejeződött be.

Háromszáz fellépő a Talentum Alapítvány jótékonysági estjén

A közönség vastapsától volt hangos február 6-án és 7-én a Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház moziterme. A színpadon a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai, tanárai mutatták be produkcióikat a Talentum Alapítvány 19. jótékonysági estjének keretében.

A rendezvényen Oszlánszkiné Szabó Hajnalka a kuratórium leköszönő elnöke beszámolt az elmúlt évek eredményeiről. Elmondta, öt esztendő alatt mintegy 7,3 millió forinttal gyarapodott a Talemtum Alapítvány vagyona. A befolyó támogatásoknak köszönhetően az iskolai, iskolán kívüli helyi, területi, megyei és országos tanulmányi, sportversenyek, kulturális, tanulást segítő tevékenységek, kirándulások költségeinek kiegészítésére 6,5 millió forintot tudtak fordítani. Az alapítvány vagyona jelenleg négymillió forint.

A törvény előírásainak megfelelően a Talentum Alapítvány az elkövetkezendő öt esztendőre új vezetőséget választott. A kuratórium elnöki tisztjét Faragó Mária tölti be. Tagok: Szőkéné Süveges Katalin, Szabó Mária, Faragó Tiborné, Lukácsi Imre – jelentette be Deliné Gurmai Zsuzsanna címzetes igazgatóasszony, a Talentum Alapítvány alapítója.

A közönség a jótékonysági esten közel harminc zenés, prózai, illetve táncos produkciót láthatott az iskola háromszáz diákjának tolmácsolásában. A két előadásra hatszázan voltak kíváncsiak.

 

Január

Számítógép és Internet felhasználói tanfolyam 50 éven felülieknek

Az ötven év feletti korosztály számára indított számítógép és internet felhasználói, informatikai képzést januárban a Szabadszállási ÁMK József Attila Közösségi Ház Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, melynek az intézmény e-Magyarország pontja ad helyet. A húsz foglalkozásból álló képzést Szekeres Mihály e-tanácsadó vezeti.


A számítógép és az Internet bemutatása az információszerzés és a kapcsolattartás korszerű eszköze. Az idősek egyik legjobb barátja lehet az információ „autósztrádája”, ha tudják, hogyan kell tudatosan használni. Nemcsak tájékoztat, hanem szórakoztat is, miközben elérhetővé válunk a világhálón. A megismerhető korszerű eszközökkel a világ bármely pontjával akár képtelefonnal is felveheti a kapcsolatot (SKYPE). Az Interneten elérhető ügyfélkapu segítségével otthonról kezdeményezheti, intézheti hivatali ügyeit. Az Interneten ma már nemcsak levelezhet és böngészhet, hanem filmet, TV-t nézhet, zenét, rádiót is hallgathat, sőt akár játszhat is. Az Interneten keresztül vásárolhat, intézheti nyaralása részleteit, szállodai helyfoglalását, vonat- és repülőjegyét, stb. Használja ki a lehetőséget! Ezt sohasem késő elkezdeni.
A képzés a célcsoport számára ingyenes.

A Don-kanyarban elesett katonákra emlékeztek Szabadszálláson

Kiállítással és mécsesgyújtással emlékeztek a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, a doni katasztrófára január 14-én Szabadszálláson.

A helyi Honvéd Nyugdíjas Klub és a József Attila Közösségi Ház immáron tizenegyedik alkalommal tisztelgett az 1943 telén, a háború zűrzavarában, a csontig hatoló hidegben odaveszett 125 ezer magyar, közöttük a 118 szabadszállási katona emléke előtt. Az idei rendezvény egyben még két jeles évfordulóhoz kötődött. Huszonöt éve jelent meg Tóth Sándor, Szabadszállás díszpolgára, helytörténész, író, Petőfi-kutató „Akik még élhettek volna: a második világháború szabadszállási áldozatai a háborús események tükrében” című könyve, illetve ugyancsak ebben az évben avatták fel a szabadszállási II. világháborús emlékművet.
A megemlékezésen Farkas Zoltán nyá. mk. alezredes, a nyugdíjas klub elnöke
a magyar katonák hősies helytállását emelte ki. Elmondta, a 2. magyar hadsereg a téli hadműveletek folyamán becsülettel kitartott. A hadvezetés baklövéseinek köszönhetően a nem megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek és vesztek oda az orosz télben.

A kultúra nemcsak tudást, erkölcsöt is hordoz

Színvonalas előadással ünnepelték meg idén is a magyar kultúra napját Szabadszálláson. A rendezvénynek a József Attila Közösségi Ház adott otthont január 24-én. A kultúra napi programot dr. Báldy Zoltán polgármester nyitotta meg.

A polgármester beszédében kiemelte, hogy a kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. A gyermekeinket őszinteségre, becsületességre, embertársaik iránti tiszteletre, munkára, a magyar nyelv, a kultúra iránti szeretetre kell nevelni. Meg kell tanítani őket a családjuk, a városuk, a hazájuk iránti szeretetre. A ránk hagyott kulturális örökséggel felelősséggel kell bánni, melyet tovább kell adni az utánunk következő nemzedéknek – hangsúlyozta beszédében dr. Báldy Zoltán.
A köszöntő után a település legelismertebb előadói léptek színpadra. Az Ezüst Kopogók Néptánccsoport felnőtt- és gyermektáncosai dél-alföldi, somogyi, szatmári táncokat adtak elő, a Nőszirmok Klub a legszebb Petőfi versekből válogatott, a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar repertoárján Járdányi Pál „Bujdosik az árva madár” című dalcsokra szerepelt. Bajusz Petra és Jakab Jenő a könnyedebb műfaj kedvelői számára kedveskedtek dalaikkal.
A színvonalas produkciókat a nagyszámú közönség vastapssal jutalmazta, dr. Báldy Zoltán polgármester virággal és borral köszöntötte a fellépő előadókat.

 

Vadász a fényképezőgép mögött

Csaplár Katalin természetfotóiból nyílt kiállítás január 24-én a magyar kultúra napi programsorozat keretében a József Attila Közösségi Házban. A makró- és a természetfotók után a vadászat szépségeit örökítette meg képein az alkotó.

A szabadszállási Csaplár Katalin, erdész, vadász, természet fotós a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban Szegeden érettségizett, majd felsőfokú tanulmányait a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Karán, Hódmezővásárhelyen végezte. Néhány éve fotózik, de már második alkalommal nyílt kiállítás képeiből. Az elmúlt évben makró- és tájfotóit csodálhatta meg a közönség. Katalin most a hivatásához közelebb álló erdészet, vadászat, tájvédelem témakörében készített képeiből válogatott. Az alkotó munkáiból sugárzik a természet tisztelete, szeretete. Képein a kilőtt vadak méltóságteljes, a vadász hagyományoknak megfelelő megörökítése, közelebb hozza a vadászatot a civil szemlélőhöz. Az apró vadak és madarak mesteri módon jelennek meg a fotókon a jól megválasztott környezetben. A szabadszállási erdők, mezők és tavak meseszerűen szépek felvételein, függetlenül attól, hogy melyik évszakban készültek.
Jól esik látni, hogy valaki ennyire fürdik szakmája, hivatása szépségeiben, mindezt fotóin keresztül vissza is tudja adni a tárlatlátogató számára.
A kiállítás február 12-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében 10-20 óra között.